Team assessment

Een organisatie kan groeien wanneer de samenwerking in teams soepel verloopt. Dit is echter niet iets wat zomaar tot stand komt. Om teams goed samen te laten werken is het van belang dat teamleden bewust worden van elkaars talenten en hun gezamenlijke kracht. Team assessment kan in dat geval helpen om elkaars drijfveren en kwaliteiten beter te begrijpen. Zo krijg je inzicht in waar jouw team op dit moment staat.

Wij bieden handige team assessment tools aan die je kunnen helpen bij het ontdekken van verborgen talenten en valkuilen binnen een team. Hiervoor hebben wij de Me.-scan ontwikkeld. Dankzij jarenlange ontwikkeling is de Me.-scan nu volledig geoptimaliseerd en zijn er handige digitale applicaties ontwikkeld waardoor je de scan nog breder kunt inzetten. Start vandaag met team assessment met onze handige psychometrische instrumenten.

Wat is team assessment?

Team assessment is het onderzoeken van de persoonlijke kwaliteiten op individueel niveau binnen een team. Hierbij worden de kwaliteiten, drijfveren, talenten, vaardigheden en valkuilen in beeld gebracht. Hierdoor weet je welke talenten en competenties er aanwezig zijn en ontbreken binnen het team.

Daarnaast zullen teamleden elkaar beter begrijpen en kan er worden gekeken of de hoofden dezelfde richting op staan. Het is belangrijk dat teamleden elkaar aanvullen in plaats van dat ze met elkaar botsen. Hiervoor is wel een goede teamsamenstelling nodig. Aan de hand van team assessment krijg je inzicht in wat er wel en niet aanwezig is binnen een team.

Waarom kiezen voor team assessment?

Een effectief en productief team bereikt meer dan dat de leden afzonderlijk van elkaar zouden kunnen bereiken. Het is dus belangrijk om kwaliteiten, kennis en talenten op de juiste manier te combineren om bepaalde doelstellingen te behalen. Een goed team herkent elkaars sterke- en zwakke punten en vullen elkaar hierop aan.

Team assessment is een handig middel om erachter te komen wat elkaars kwaliteiten, talenten en eventuele valkuilen zijn. Zo zie je direct wat er wel en niet aanwezig is binnen een team en kun je waar nodig is ingrijpen. Naast talenten spelen persoonlijkheidstypen en niet-bewuste gedragsaspecten ook een belangrijk rol bij de functionaliteit van een team. De key is om elkaar te leren kennen en begrijpen zodat de samenwerking vloeiend kan verlopen.

De Me.-scan als middel voor team assessment

De Me.-scan is het perfecte middel voor team assessment. Met deze handige tool leert een team elkaars talenten te herkennen en op de juiste manier te gebruiken. Door alle teamleden de Me.-scan in te laten vullen wordt er een profiel gemaakt van de aanwezige talenten en persoonlijkheden binnen een team. Zo krijg je inzicht in de behoeften van de werknemers en ontdek je of de mensen wel op hun plek zitten.

Daarnaast krijgt ieder individu een overzicht van zijn/haar drijfveren, talenten en valkuilen op basis van de scan. Alle resultaten kunnen gebundeld worden tot één overzicht waaruit blijkt welke bedrijfscultuur er heerst, welke persoonlijkheidstypen er in het team zitten en welke verborgen talenten en valkuilen er aanwezig zijn.

Op basis van de resultaten kan er worden gekeken naar mogelijke oplossingen om problemen in het team aan te pakken. Bovendien leren teamleden elkaar beter te begrijpen wat zorgt voor een sterker teamverband. Hierdoor ontstaat er een werksfeer waarin alles op een prettige manier besproken kan worden. Conflicten hoeven niet meer uit de weg worden gegaan, maar zullen juist aangepakt worden.

Toepassing van de Me.-scan

Dankzij jarenlange ontwikkeling is de Me.-scan tegenwoordig enorm breed toepasbaar. Of je de scan nu wilt gebruiken als eenmalige zelfreflectie van teamleden of voor het managen van een langdurig ontwikkelingstraject, het kan allemaal!

Laat alle werknemers de Me.-scan invullen en krijg antwoord op vragen, zoals:

  • Welke bedrijfscultuur heerst er en moet deze bedrijfscultuur veranderd worden?
  • Zitten de werknemers wel op de juiste plek?
  • Halen zij energie uit hun werk?
  • En worden hun talenten wel volledig benut?

Dit zijn allemaal vragen waar je als organisatie graag antwoord op wilt hebben. Zo weet je namelijk of je de juiste keuzes hebt gemaakt bij het verdelen van taken en verantwoordelijkheden.

Door de resultaten van werknemers te bundelen kun je ook een teamprofiel op laten stellen, bij een team assessment kan dat erg veel bijdragen. Zo krijgt de organisatie informatie over welke vervolgstappen zij moeten ondernemen om bepaalde problemen binnen de organisatie te verhelpen. Een effectief en functioneel team creëren is lastig, maar het behouden van een presterend team is nog veel lastiger.

Optimaal gebruik van de Me.-scan

Om optimaal gebruik te kunnen en mogen maken van de Me.-scan dien je minimaal de Me.-master 1 opleiding volgen. Door de cursus leer je de resultaten van de Me.-scan toe te passen en terugkoppelgesprekken te voeren. Het begeleiden van medewerkers tijdens hun persoonlijke ontwikkeling binnen de organisatie zal hierdoor verbeterd worden. Uiteindelijk zal ook het team verder ontwikkelen door individuele bevindingen.

Als je de Me.-scan in wilt zetten als middel voor een langdurig ontwikkelingstraject is het aan te raden om een HR-medewerker of -afdeling aan te stellen om het traject op te zetten. Vervolgens kan de aangewezen persoon aanvullende opleidingen volgen om de Me.-scan nog breder in te kunnen zetten.

Eventueel is het ook een mogelijkheid om een gekwalificeerde Me.-coach in te schakelen die de leiding neemt in het traject binnen de organisatie. Een groot voordeel hiervan is dat de objectiviteit, tijdens het traject, binnen de organisatie gewaarborgd blijft. Het kan namelijk zijn dat een medewerker zich niet volledig openstelt bij een HR-medewerker omdat ze elkaar goed kennen of juist helemaal niet.

Verder is het mogelijk om met één druk op de knop alle individuele scans te bundelen tot een teamprofiel. Hierdoor krijg je als team inzicht in elkaar als mens, maar ook in elkaars competenties en valkuilen. Op basis van deze gegevens zie je direct of personen op de juiste plek zitten binnen het team en hoe de samenwerking bevorderd kan worden.

Me.-scan in vergelijking met andere tools

In het verleden zijn er al onwijs veel onderzoeken gedaan naar organisatiestructuren en wat de invloeden hierop zijn. Op basis van de onderzoeken zijn er ook tal van verschillende modellen naar buiten gebracht die vandaag de dag helpen bij het begrijpen en functioneren van een organisatie. Ook de Me.-scan is gebaseerd op verschillende modellen, waaronder die van Professor Karl Gustav Jung.

Het model van Karl Jung is in de loop der jaren verder bestudeerd en doorontwikkeld door het Jungiaans Instituut in Nijmegen. Het Me.-model en de Me.-scan vinden hun oorsprong dan ook in het doorontwikkelde model van Karl Jung. Dit model geeft, in tegenstelling tot andere modellen, niet alleen inzicht in het zichtbare gedrag van mensen, maar ook in de onbewuste drijfveren, talenten en valkuilen van individuen.

Een model zoals de MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) geeft voornamelijk een sterk versimpeld inzicht in de gedragingen van mensen en het bijpassende persoonlijkheidstype. Daarnaast heb je ook nog de bekende Big Five methode die je een beeld geeft van (alleen!) de zichtbare gedragingen en karaktereigenschappen van mensen.

De Me.-scan is zo ver doorontwikkeld dat het een combinatie is geworden van diverse modellen. Zo worden het zichtbare gedrag, niet-bewuste gedragsaspecten, persoonlijkheidstype, karaktereigenschappen én de thematische inzichten van een persoon in kaart gebracht. Het is de meest uitgebreide en breedst toepasbare scan op de markt en kan enorm veel betekenen voor een team assessment binnen een organisatie.

Schedule your online introduction!

Interested in our tools or training?

Get to know our offer of different master classes, trainings and products regarding talent development. Our products ands services have been developed for both individuals and groups. Ideal for your organization! Are you ready to discover where your strengths lie and how you can best develop and use them?

Get in touch

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner