Als organisatie is het belangrijk om talentvolle en goed opgeleide personen aan te trekken. Echter is het nog belangrijker om dit talent te behouden en verder door te ontwikkelen. In de huidige arbeidsmarkt is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Voornamelijk in sectoren waar professionals veel keuze hebben qua banen. Door de ruime keuze is talent management essentieel om aanwezig talent te behouden.
Talent management is tegenwoordig belangrijker dan voorheen. Zo dien je als organisatie talent te herkennen en voornamelijk te stimuleren door de juiste werkomgeving te creëren. Het is essentieel om talentvolle mensen optimaal in te zetten, zodat talent niet onbenut blijft. Hiervoor is goed talent management cruciaal.
Wat is talent management?
Talent management is het herkennen, behouden en ontwikkelen van talent binnen een organisatie. Naast het aantrekken van nieuw talent is het belangrijk om als organisatie actief aan de slag te gaan met het aanwezige talent. Door talentvolle personen op de juiste manier in te zetten voorkom je dat aanwezig talent onbenut blijft en weg zal vagen. Via de team assessment en talent assessment is het mogelijk om hier meer inzicht in te krijgen.
Wanneer je talent management integreert in de HR-processen van de organisatie zal er nauwkeuriger op zoek kunnen worden gegaan naar nieuw talent. Vervolgens is het van belang om zowel het aangetrokken als aanwezige talent optimaal te benutten, stimuleren en behouden.
Waarom is talent management belangrijk?
In de huidige arbeidsmarkt wordt talent management steeds belangrijker aangezien de banen tegenwoordig voor het oprapen liggen. Echter is het als organisatie wel belangrijk om rekening te houden met de strategie en doelstellingen wanneer er nieuwe personen worden aangetrokken. Op basis hiervan kan er een profiel geschetst worden voor een bepaalde functie binnen de organisatie.
- Als organisatie moet je goed nadenken over welke mensen passen bij de organisatie, rekening houdend met onder andere de organisatiecultuur, dynamiek, ambitie en strategie. Er zal dus een goed profiel geschetst moeten worden voor het werven van de juiste personen. Echter is talent management meer dan alleen het werven van nieuw talent.
Wat voornamelijk belangrijk is bij human talent management is het signaleren van aanwezig talent binnen de organisatie. Wanneer je als organisatie talent kunt herkennen, zal dit optimaal benut kunnen worden. Het wil namelijk wel eens voorkomen dat werknemers niet op de juiste plek zitten binnen de organisatie. Mocht je het talent van sommige werknemers niet herkennen? Dan is de kans groot dat dit talent onontdekt blijft.
Het opstellen van een juiste strategie voor talentmanagement
Een juist talent management model dat past bij jouw organisatie zal van cruciaal belang zijn om talent aan te trekken, te behouden, te ontwikkelen en te stimuleren. Dit is nodig om het maximale te halen uit de organisatie. Echter zal elke strategie anders zijn, aangezien de definitie van talent niet voor elke organisatie hetzelfde zal zijn. Bij het bepalen van de juiste strategie zal je als organisatie de volgende vragen moeten stellen.
- Op welke manier onderscheidt de organisatie zich van de concurrentie?
- Wat zijn de ambities en doelstellingen van de organisatie?
- Waar ligt de focus bij de toepassing van talent management?
- Hoe kan ik talent blijven meten en verbeteren?
Dit zijn een aantal belangrijke vragen die je als organisatie moet blijven stellen. Op basis hiervan kun je namelijk een passende strategie bepalen om zo de juiste talenten te werven en behouden. Hieronder gaan we iets dieper in op bovenstaande vragen zodat je begrijpt wat we ermee bedoelen.
1. Op welke manier onderscheidt de organisatie zich van de concurrentie?
Binnen bepaalde sectoren zijn meerdere organisaties op zoek naar het beste talent. Hierdoor is het als organisatie belangrijk om onderscheid te maken ten opzichte van de concurrentie. Wat maak jouw organisatie anders dan anderen waardoor het talent bij jou terecht komt? Zorg ten allen tijde voor een onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrentie.
Er zijn diverse manieren om je als organisatie te onderscheiden van de concurrentie. Zo is het bieden van uitgebreide trainings- en doorgroeimogelijkheden één van de belangrijkste factoren om nieuw talent aan te trekken. Echter zal het behouden van bestaand talent ook belangrijk moeten zijn. Dit kun je door werknemers te stimuleren, ontwikkelingsmogelijkheden te bieden en talent op de juiste manier in te zetten.
2. Wat zijn de ambities en doelstellingen van de organisatie?
Een goed beeld creëren van de ambities en doelstellingen van de organisatie is van essentieel belang om een juiste strategie voor talent management te realiseren. Waar staat de organisatie nu en waar wil je als organisatie naartoe? Elke organisatie wil vanzelfsprekend blijven groeien, maar wat voor talent heb je hiervoor nodig.
Door in kaart te brengen waar je als organisatie naartoe wil en wat je hiervoor nodig hebt, kun je een goed profiel opstellen. Bekijk eerst binnen de organisatie of iemand past bij dit profiel of ga op zoek naar nieuw talent op de arbeidsmarkt.
Is de wisseling van medewerkers (personeelsverloop) binnen de organisatie groot? Dan is het verstandig om meer in te zetten op het inwerken van nieuwe werknemers. Zo kom je er snel achter welke werknemers er het beste passen bij de ambities en doelstellingen van de organisatie. Het herkennen van talent is dan wel essentieel.
3. Waar ligt de focus bij de toepassing van talent management?
Voor het werven van nieuw talent zal je moeten bepalen waar de focus ligt bij de toepassing van talent management. Als organisatie wil je namelijk dat het toptalent uiteindelijk kiest voor jouw bedrijf. In veel gevallen gebeurt dit door middel van ‘employer branding’. Dit houdt in dat je talenten laat zien waarom jouw organisatie prettig en betrouwbaar is om bij te komen werken.
Employer branding kun je op verschillende manieren invullen. Een van die manieren is het ontwikkelen van een veilige, betrouwbare en plezierige werkomgeving. Meestal wordt dit aangevuld met goede secundaire arbeidsvoorwaarden en uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden.
Daarnaast kun je als organisatie ook de focus leggen op het salaris. Zo zal je beter betalen dan bij de concurrentie en kunnen eventuele bonussystemen toegepast worden. Echter kan een organisatie met een positie als marktleider het ook kunnen gooien op de reputatie. Nieuw talent weet dat ze binnen jouw organisatie veel kunnen leren en door kunnen ontwikkelen.
4. Hoe kan ik talent blijven meten en verbeteren?
Het management van talent verbeteren is één ding, maar het management op het juiste niveau blijven houden is weer een ander verhaal. Hiervoor zal je als organisatie talent moeten kunnen meten en tastbaar maken om te kijken of je nog op de goede weg zit.
Door de doelstellingen duidelijk in kaart te brengen en te meten of doelstellingen behaald worden door nieuw talent, weet je of je de juiste mensen aantrekt. Mochten de resultaten van de organisatie hetzelfde blijven of nauwelijks stijgen? Dan weet je dat je niet het juiste talent hebt aangetrokken en je op zoek zal moeten gaan naar nieuw talent of nagaan of je het huidige talent wel op de juiste manier inzet.
Talent management software/tools
Talent management tools en software kunnen organisaties helpen bij het management van talent binnen de organisatie. Eén van de beste tools die organisaties kan helpen bij het herkennen van talent binnen de organisatie, het werven van nieuw talent en door ontwikkelen van talent is de Me.-scan.
De Me.-scan is jarenlang doorontwikkeld op basis van diverse theorieën waardoor het een uitgebreid beeld geeft van de huidige structuur binnen een organisatie. Door alle medewerkers de Me.-scan in te laten vullen krijg je inzicht in een aantal belangrijke aspecten van de organisatie.
Waarom de Me.-scan kiezen als talent management applicatie?
Er zijn tegenwoordig diverse testen en modellen waarmee talent management gestimuleerd zou kunnen worden. Echter is de Me.-scan de meest uitgebreide scan van dit moment. Zo zijn diverse theorieën en modellen gebundeld tot één module. Hierdoor kan de Me.-scan breder ingezet worden dan alleen het herkennen van talent binnen de organisatie.
Wanneer je alle medewerkers de Me.-scan laat invullen zullen er individuele profielen ontstaan. Hierin komt naar voren wat de individuele kwaliteiten, valkuilen, ontwikkelingsmogelijkheden en (verborgen) talenten van medewerkers zijn. Als organisatie zie je dan direct of werknemers wel op de juiste plek zitten binnen de organisatie.
Daarnaast zijn alle individuele profielen met één druk op de knop te bundelen tot een teamprofiel. Hieruit wordt duidelijk of teams op de juiste manieren zijn samengesteld en of het aanwezige talent op juiste manier wordt ingezet. Om talent management te bevorderen kan de Me.-scan uitkomst bieden.