Duurzame inzetbaarheid is iets waar organisaties en bedrijven ten allen tijde rekening mee moeten houden. Niet alleen voor hun eigen gewin, maar ook voor het gewin van de arbeidsmarkt en de maatschappij. In Nederland zien we dat de pensioenleeftijd stijgt en duurzame inzetbaarheid moet ervoor zorgen dat mensen tot hun pensioen inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt.
Het inzetbaar houden van personen kan onder andere door het investeren in scholing, een goede werkomgeving creëren en rekening houden met de gezondheid en het welzijn van personeel. In de huidige arbeidsmarkt is duurzame inzetbaarheid belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat mensen langer door kunnen werken.
Wat is duurzame inzetbaarheid?
De definitie van duurzame inzetbaarheid is het inzetbaar houden van mensen op de arbeidsmarkt tot aan hun pensioen. Door personeel op te blijven leiden en mee te laten groeien met nieuwe ontwikkelingen blijven ze inzetbaar voor diverse functies binnen de organisatie. Bovendien zijn ze hierdoor in staat om in te spelen op veranderingen in de organisatie, management veranderingen, de arbeidsmarkt, hun carrière en het snel veranderende speelveld binnen bepaalde sectoren.
Vanwege de technologische ontwikkelingen kan het speelveld in verschillende sectoren snel veranderen. Het is daarom belangrijk om de kennis van personeel up-to-date te houden zodat ze in kunnen spelen op plotselinge veranderingen in hun werk. Hierdoor ga je altijd mee met de concurrentie of blijf je ze wellicht een stapje voor.
Ook interessant voor jou: ontwikkeling van medewerkers
Waarom de duurzame inzetbaarheid van medewerkers verbeteren?
Als organisatie is het tegenwoordig belangrijker dan ooit om te investeren in medewerkers. Wegens een hoog personeelsverloop bij veel organisaties schrikt dat sommige werkgevers echter af. Maar als we het omdraaien zien we dat wanneer werkgevers investeren in hun personeel het personeelsverloop zal dalen. Hierbij komen we dus weer terug op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Naast bovenstaande reden zijn er nog meer redenen waarom duurzame inzetbaarheid zo belangrijk is. Om je hier een duidelijker beeld van te geven gaan we hieronder een aantal redenen in het kort bespreken.
1. Probleem op de arbeidsmarkt beperken
Met de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig zijn er veel vacatures die niet vervuld kunnen worden door geschikte personen. In sectoren waar er een overvloed is aan arbeiders kunnen werkgevers ervoor kiezen om werkzoekenden uit die sector her- of om te scholen. Dit is zowel positief voor de werkzoekenden als de werkgevers. Vacatures kunnen worden vervuld en er hoeven geen mensen noodgedwongen ontslagen te worden. Bovendien blijft de beroepsbevolking hierdoor optimaal inzetbaar en kunnen ze zelfs breder worden ingezet op de arbeidsmarkt.
2. Werk- en inkomenszekerheid
In een snel veranderende tijd door technologische ontwikkelingen, digitalisering en de energietransitie kan het ooit lastig zijn om de juiste personen te vinden voor diverse soorten banen. Zo veranderen, verdwijnen en ontstaan er nieuwe banen. Door duurzame inzetbaarheid te stimuleren kun je personeel op blijven leiden en ze breder inzetbaar maken om eventuele veranderingen in de toekomst op te kunnen vangen.
Mocht er een baan verdwijnen en een nieuwe bij komen? Dan is een werknemer binnen de organisatie wellicht geschikt om die nieuwe baan te vervullen. Zolang je maar blijft investeren in de kennis, gezondheid en mentale gesteldheid van je personeel is er meer mogelijk dan je denkt.
3. Vergrijzing opvangen
De gemiddelde leeftijd van de Nederlands beroepsbevolking blijft stijgen door vergrijzing. Met duurzame inzetbaarheid kun je er als organisatie voor zorgen dat mensen langer door kunnen blijven werken. Zo ga je de gezondheid en de welzijn van een persoon afstemmen op de werkzaamheden die zij kunnen doen. Wanneer mensen ouder worden, zien we vaak dat ze fysiek licht werk verrichten. Bovendien worden er ook speciale verlofregelingen getroffen naarmate werknemers ouder worden. Hiermee stimuleren organisaties mensen om langer door te werken.
4. Minder verzuim
Als we het hebben over duurzame inzetbaarheid hebben we het niet alleen over het blijven opleiden en ontwikkelen van personen zodat ze in kunnen spelen op veranderingen in hun werk of breder ingezet kunnen worden. Naast dat dit een belangrijk onderdeel is, is het nog belangrijker om te investeren in de gezondheid en welzijn van personeel.
Elk jaar krijgen meer dan honderdduizend Nederland gezondheidsklachten door hun werk. Dit kan komen door slechte werkomstandigheden, zoals een onveilige werkomgeving, overbelasting door fysiek zwaar werk, agressie en/of pestgedrag. Hierdoor zullen werknemers inleveren op hun welzijn wat meer verzuim en minder productiviteit als gevolg kan hebben. Zorg daarom als organisatie voor goede werkomstandigheden en een veilige omgeving om in te werken. Gezonde mensen zijn immers gelukkiger en kunnen langer doorwerken.
Ook interessant voor jou: omgaan met medewerkers
Duurzame inzetbaarheid stimuleren met behulp van de Me.-scan
Als organisatie of bedrijf kan het ooit lastig zijn om te bepalen hoe je nu het beste kunt investeren in duurzame inzetbaarheid. Gelukkig zijn er verschillende HR tools die je kunnen helpen bij het verkrijgen van inzicht in de kwaliteiten, ontwikkelingsmogelijkheden, valkuilen en talenten binnen een organisatie. Aan de hand van deze gegevens zie je direct waar ruimte is voor verbetering en of iedere werknemer wel op zijn/haar plek zit binnen de organisatie.
De Me.-scan kan bijvoorbeeld ingezet worden bij selectieprocessen zodat je op voorhand al een beeld krijgt van de kwaliteiten, valkuilen en (verborgen) talenten van een persoon. Aan de hand van deze gegevens weet je wat voor taken/werkzaamheden die persoon een energie boost geven of juist energie kosten. Door hier een goed inzicht van te hebben voorkom je als organisatie dat personeel snel uitvalt doordat ze werkzaamheden uitvoeren die niet bij die persoon passen.
Daarnaast brengt de Me.-scan in kaart waar het ontwikkelingspotentieel van medewerkers ligt. Door samen te kijken naar de talent ontwikkeling kan er een ontwikkelingsplan worden opgesteld met oog op doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie. Hierdoor blijft het personeel betrokken bij de doelstellingen en krijgen ze het gevoel daadwerkelijk door te kunnen groeien op zowel vaktechnisch- als persoonlijke vlak.
Met de Me.-scan krijg je een duidelijk inzicht in de kwaliteiten van personeelsleden. Soms kom je er hierdoor achter dat sommige medewerkers meer in hun macht hebben dan ze zelf denken. Bij een reorganisatie kunnen personen die eerst niet helemaal op hun plek zaten wellicht in een andere functie treden die beter bij hem/haar past. Vaak denken werknemers hier zelf niet zomaar aan omdat het lastig is om een objectief zelfbeeld te schetsen. De Me.-scan helpt organisaties hierbij en maakt het eenvoudiger om de juiste keuzes te maken op gebied van duurzame inzetbaarheid.